Relog Media
Relog Media
Podeli:

Iz mog ugla - Major i njegov uticaj na najbolje timove sveta

Prvi CS2 Major je iza nas, a njegov epilog je uticao na svakog od učesnika, od timova koji su ispali na startu do šampiona. Ono o čemu javnost najviše priča je kako će timovi koji su bili glavni pretedenti na titulu nastaviti nakon Majora, koliko neuspeh zaista treba da utiče na njih, i ko je zapravo pored Na'Vi bio najbliži trofeju. 

Svako ko iole prati Counter-Strike esport dobro zna koliki je prestiž Major turnira. Iako se danas u odnosu na njihove početke dosta toga promenilo, i za mnoge timove sam Major ostaje u senci njegovih kvalifikacija zbog finansijske sigurnosti koju kvalifikovanje na Major sa sobom donosi, vodećim timovima sveta koji su finansijski potkovani je samo jedno bitno, a to je da u svoju vitrinu dodaju ovaj dragoceni trofej.

Iako se svi Majori vrlo dobro pamte, PGL Copenhagen Major će ipak imati posebno mesto u istoriji CS esporta kao prvi Major u CS2 verziji igre, i nekako činilo se kao da svako od glavnih kandidata za titulu se nadao da će upravo oni trijumfovati u Danskoj i možda baš ovim trofejem započeti period vladavine kojim je Astralis obeležio CS:GO eru ovog esporta.

Pred sam početak Majora nekoliko ekipa je imalo realne šanse da sebe smatra favoritima, iako se naravno izdvajao Team Spirit koji je na potpuno neverovatan način došao do prvog velikog trofeja u 2024. godini, osvojivši IEM Katowice 2024 dominantnom igrom kakvom dugo nismo videli. 

Team Spirit je ostavio daleko iza sebe konkurenciju, ali ma koliko da je IEM Katowice uz IEM Cologne najveći turnir posle Majora, pritisak koji sa sobom donosi uloga glavnog favorita na Majoru je nešto sa čim je Spirit tek trebao da se izbori, što im na kraju nije prošlo za rukom.

Pored njih kao glavni kandidati su se izdvojili FaZe Clan koji je igrao finale svakog velikog CS2 turnira, što je samo po sebi zaista impresivan podatak, kao i Team Vitality koji je završio prošlu godinu kao najuspešniji CS2 tim i koji u svojim redovima ima najboljeg igrača sveta iz prethodne godine. 

Naravno tu se izdvojilo još nekoliko ekipa koje u svakom momentu mogu da se uključe u trku za titulu, kao što su MOUZ, G2 Esports, Na'Vi, donekle i Cloud9 i Virtus.pro, ali u ovom tekstu ću se fokusirati na šest ekipa koje su se nekako najviše izdvojile među ekspertima i navijačima kada je reč o šansama za pobedu. 

Kao što je svima do sada već poznato na kraju je do titule došao Natus Vincere savladavši FaZe Clan u uzbudljivom meču vrednog finala prvog CS2 Majora (iako se po mnogima kao najbolji meč izdvojio duel Spirit - FaZe koji smo gledali u četvrtfinalu i koji će u nastavku teksta biti detaljnije spomenut), i dok su igrači Na'Vi slavili, ostali favoriti nisu imali previše vremena za odmor, već su morali da sagledaju kako i zašto su ostali bez titule, kao i da li i šta treba menjati u nastavku sezone kako bi uvećali svoje šanse za osvajanje prvo Kelna, a potom i drugog Majora koji će se krajem godine održati u Šangaju.

Team Spirit

Kao što sam već napomenuo, Team Spirit je došao na Major kao glavni favorit nakon što su protutnjali kroz IEM Katowice. Danil "donk" Kryshkovets je pružio jednu od najboljih carry performansi koje smo ikada videli u novijoj eri CS esporta na velikim turnirima, a ostatak tima je to znao da iskoristi zbog čega je Spirit na momente izgledao zaista nedodirljivo, skoro pa kao da igraju neku drugu igru.
 
MOUZ je na EU RMR pokazao da ipak i Spirit može biti pobeđen, ali već u glavnoj fazi Majora nastavili su sa dominacijom i uz maksimalni 3-0 učinak došli do plejofa, pobedivši usput i buduće šampione Na'Vi. 

Tamo ih je u derbiju četvrtfinala čekao možda za njih i najnezgodniji protivnik - FaZe Clan. Izvori bliski FaZe-u su nagovestili da se ekipa dugo spremala za potencijal okršaj sa Spiritom, što se i dalo videti tokom meča koji je nadmašio očekivanja publike. Finn "karrigan" Andersen ne samo da je individualno bio na visokom nivou kada je bilo najpotrebnije, već je i pripremio klopku za Spirit u vidu Vertiga, mape koju FaZe do tada nije igrao ove godine, klopku u koju je Spirit upao banujući Ancient u poslednjem krugu. 

Nakon što su izgubili svoj pik Mirage, i uspeli da savladaju FaZe posle produžetaka na Nuke, usledio je taj famozni Vertigo gde je Spirit uspeo da izbori produžetke iako su gubili 5-12, ali je u njima FaZe ipak odneo pobedu. 

I dok se na meti najvećih kritika prvobitno našao Myroslav "zont1x" Plakhotia koji je vidno bio pod uticajem treme, ono što je po meni, i po mnogima najviše uticalo na neuspeh Spirita je izostanak druge zvezde tima Dmitry "sh1ro" Sokolova u četvrtfinalu.

Sh1ro nije imao dovoljno uticaja na drugoj i trećoj mapi, i dok je na drugoj donk nekako uspeo da prenese Spirit preko cilja, na Vertigu gde su takođe nijanse odlučivale i gde je imao nekoliko vrhunskih poteza, nije uspeo da ponovi isto. Sh1ro kao najiskusniji igrač tima definitivno nije bio neko od koga se očekivalo da podbaci u ovom meču, a da je Spirit prošao FaZe izvesno je da najverovatnije niko drugi ne bi mogao da ih zaustavi na putu do titule.

I dok su igrači i stručni štab Spirita nakon poraza probali da objasne kako je ovo za njih svakako veliko iskustvo i bitna lekcija, sigurno je da su od svih ekipa koje su ostale bez trofeja oni ti koji imaju za čim najviše da žale. Niko ne sumnja da su oni i dalje jedan od, ako ne i najkvalitetniji sastav trenutno, ali ovako slabe partije vodećih igrača tima ne smeju da se ponove ako žele da novih titula. 

Sh1ro i donk će se definitivno naći u centru pažnje na sledećim turnirima, a nažalost pošto Spirit propušta narednu sezonu ESL Pro Lige, tek krajem maja u Dalasu ćemo imati prilike da ih gledamo protiv najjače konkurencije.

FaZe Clan

Nakon što je FaZe Clan napravio spektakularan poduhvat i srušio Team Spirit svi su ih već videli na tronu Majora. Finalisti svih velikih CS2 turnira, tim koji je u stanju da nadigra i moćni Team Spirit, a potom i svoje velike rivale Vitality, FaZe je imao sve predispozicije da dođe do novog Major trofeja i pokaže svima da niko ne može da parira njihovoj kombinaciji iskustva i talenta.

Umesto toga dočekao ih je hladan tuš u finalu, gde je na kraju Ancient bila presudna mapa iako se prva igrala, pošto su na preostale dve oba tima upisala po jedan ubedljiv trijumf. Nažalost po FaZe Robin "ropz" Kool i Havard "rain" Nygaard su imali slab start u finalu, dok je sa druge strane Valeriy "b1t" Vakhovskiy konačno proradio i podsetio zašto je već u svojoj debitantskoj godini uzeo Major sa Na'Vi. 

Ipak, vratimo se Infernu, mapi koju je Faze mogao da banuje i pusti Overpass, ali su ipak rešili da Inferno odluči pobednika, a na njemu je Na'Vi agresivnom igrom potpuno nadigrao FaZe i naneo im težak 13-3 poraz koji će dugo pamtiti. FaZe koji bi makar na papiru trebao biti tim sa mnogo jačom pucačkom snagom od Na'Vi nije uspevao da se probije kroz čvrstu odbranu protivnika, a potom i da zaustavi nalet Na'Vi koji je protutnjao kroz Inferno do titule.

Da li je ovako loš Inferno bio samo trenutak slabosti, pad koncetracije u odsudnom momentu, ili FaZe jednostavno nije bio spreman na ovako dobro izdanje Na'Vi - ni dan danas ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo, ali i najzagriženiji navijači FaZe-a moraju priznati da je Na'Vi jednostavno bio bolji tim i da je potpuno zasluženo odneo pehar. 

Iako ne treba trčati pred rudu, nameće se pitanje da li će FaZe ikada ponovo biti ovako blizu osvajanja CS2 Majora, jer iako niko ne sumnja u njihov kvalitet, jasno je kao dan da je konkurencija na vrhu iz meseca u mesec sve jača i jača, i da će čak i jednom FaZe-u biti teško da se održi na vrhu i da nastavi da redovno posećuje finala velikih turnira. 

Ono što je za njih povoljno u nastavku sezone je to što na vreme napravili veliku izmenu u timu koja se za sada dobro pokazala, tako da njihovi navijači makar ne bi trebali da budu zabrinuti oko stabilnosti postave do narednog Majora u Šangaju, ukoliko ne dođe do neke nepredviđene situacije, što bi moglo igrati izuzetno važnu ulogu u tome da FaZe sledeći put ode korak dalje.

Team Vitality

Vitality je na momente zaista teško komentarisati i pored neospornog kvaliteta koji poseduju. Najbolji tim sveta iz 2023. godine je u dva navrata od kako je izašao CS2 pokazao da mogu da kiksnu, prvo na IEM Sydney turniru prošle godine, a potom i na IEM Katowice 2024, ali su u međuvremenu osvojili dva BLAST-a i to oba puta savladavši FaZe u finalu bez izgubljene mape, što je samo po sebi ogroman uspeh.

Kada u svojim redovima imate jednog od dva najbolja igrača CS:GO esporta, Mathieu "ZywOo" Herbauta, ne treba vam previše da bi ste pobeđivali. Kada je ZywOo raspoložen dovoljno je da ga ostatak tima delimično isprati i pobede su skoro pa zagarantovane za Vitality. 

Ipak, nije sve tako sjajno kao što se u prvi mah čini kada se spomene ZywOo. Vitality je pokazao da umeju i kada se najmanje očekuje da odigraju daleko ispod proseka, a između ostalog jedan od razloga je i to što se na momente čini kao da se William "mezii" Merriman nije najbolje uklopio u tim, i kao da im fali taj idealni peti igrač da Vitality ponovo zaigra kao mehanizam bez greške. 

Sve te teorije su doduše pale u vodu tokom Majora, jer je glavni razlog za slab učinak ekipe bila činjenica da je ZywOo bio bolestan tokom turnira i da se na momente nije uopšte znalo ni da li će moći igrati. ZywOo je uspeo da stane na noge do početka plejofa, ali je do poslednjeg momenta igrao delimično narušenog zdravlja, zbog čega će jedno od najvećih pitanja biti šta bi bilo sa Vitality da je ZywOo bio potpuno spreman i igrao u najboljoj formi.

Ovako sve što im je preostalo je da prihvate časan 1-2 poraz protiv FaZe u polufinalu, i nema sumnje da će Vitality biti možda i najviše gladni trofeja u narednom periodu, da nadoknade ono što sto su na neki način propustili na Majoru. 

Ono što je za njih prioritet u ovom trenutku je da spreče dalja rana ispadanja sa turnira i da budu maksimalno spremni za timove koje moraju da pobede ukoliko žele da nastave sa osvajanjem trofeja, uključujući i Team Spirit sa kojim tek treba da se susretnu na nekom od velikih takmičenja.

G2 Esports

Miljenici domaće publike, a možda i najpopularniji CS2 tim generalno, G2 Esports je konstantno analiziran i pre i posle Majora kako od strane publike i navijača, tako i od analitičara i raznih eksperta ovog esporta. G2 već dugo vremena prolazi kroz turbulentan period, maltene od kako smo prešli na CS2 verziju igre, a većina stvari koje su važile pre PGL Copenhagen Majora važe i posle.

Realno stanje je da je top 4 plasman za G2 na Majoru uspeh, iako ih je na kraju svega nekoliko rundi delilo od velikog finala i prilike da se bore za trofej. Potpuno je neverovatno da se G2 toliko muči protiv Na'Vi koji ih je savladao sada već šest puta za redom, ali to je samo jedan od problema sa kojim G2 trenutno mora da se izbori.

Naravno glavni problem je to što se dve od tri zvezde tima i dalje muče da se naviknu na novu verziju igre i ne pružaju rezultate kojim su im doneli uspeh u prvoj polovini prošle godine. Reč je o braći Kovač, Nemanji i Nikoli, a srećom po G2 mladi Ilya "m0NESY" Osipov igra u životnoj formi što je ispostaviće se neophodno da bi G2 trenutno mogao da parira preostalim najboljim timovima sveta.

Jasno je da G2 trenutno ima i problema sa mapama. Mirage po kome su nekad bili poznat sada i sami banuju, Inferno je sam po sebi problematičan, a upravo je ovo mapa na kojoj je G2 u jednom periodu bio najdominantniji, Ancient im zadaje dosta problema, a na Overpass se još uvek navikavaju. 

Kada je reč o samom Majoru G2 je iznenadio ubedljivom pobedom protiv MOUZ koji je bio favorit druge polovine žreba i koji su na startu plejofa mnogi videli u finalu protiv Spirita, a upravo u ovom meču su NiKo i huNter- igrali na visokom nivou, što nas je i podsetilo kako G2 zaista može da izgleda kada funkcioniše sve kako treba.

Protiv Na'Vi kao da je težina uloga sustigla G2 koji istovremeno mora da se bori sa pritiskom ogromnih očekivanja i svih tih sitnih problema koji ih prate, ali i pored toga ne treba zaboraviti koliko je malo falilo da se nađu u finalu. 

Šta G2 očekuje posle Majora? Pa ono najbitnije je da NiKo i huNter- dođu što bliže mogu nivou igre koji su imali u CS:GO, i da se ekipa dodatno uigra i pojača takozvani map pool. G2 mora praviti manje grešaka ako žele da ponovo osvajaju trofeje, i pred njima je mnogo rada, truda i strpljenja ukoliko žele da trijumfuju u Šangaju. 

I dok navijači svakodnevno po društvenim mrežama traže promene u timu, po meni je za očekivati da će G2 imati poverenja za aktuelnu petorku makar još jedan Major ciklus, nakon čega bi 2025. godina mogla da potencijalno bude godina velikih promena.

Natus Vincere

Tim o kome se pre Majora verovatno i najmanje pričalo ako uzmemo u obzir ekipe koje se spominju u tekstu, a koji je na kraju i došao do glavne nagrade. Sem drugog mesta u ESL Pro Ligi, Na'Vi već dugo nije pružao zapažene rezultate na Tier 1 takmičenjima, ali se uvek svrstavao u red solidnih timova od kojih se očekuje da ih gledamo u plejofu, što je bio slučaj i sa Majorom.

Na'Vi je tek u petom kolu došao do karte za plejof, gubili su u grupnoj fazi dva puta i to u CIS derbijima protiv Spirita i Cloud9, a do četvrtfinala su došli pobedom protiv paiN Gaminga. Analitičari se mahom slažu oko toga šta je potom usledilo. Karte su se otvorile za Na'Vi,  na startu plejofa su izvukli verovatno najlakšeg protivnika, odnosno protivnika koji im je najviše odgovarao - Eternal Fire, da bi potom igrali protiv G2, ekipe koja ih je propisno namučila, ali i koju već neko vreme redovno pobeđuju.

FaZe se postarao da na drugoj strani žreba budu eliminisani Team Spirit i Vitality, što je Na'Vi znao da iskoristi i odličnim izdanjem u finalu ostavi FaZe bez trofeja koji su maltene svi već videli u njihovim rukama. Aleksi "Aleksib" Virolainen je konačno podigao svoj prvi trofej, a Justinas "jL" Lekavicius je istovremeno postao i miljenik navijača i MVP Majora. 

Niko naravno ne osporava da je na kraju dana Na'Vi zasluženo slavio na Majoru, ali još uvek nisam naišao na osobu koja smatra da će Na'Vi u nastavku sezone biti favorit na predstojećim Tier 1 takmičenjima. Ova činjenica govori dosta toga, a samo vreme će pokazati da li zaista svi kolektivno podcenjujemo Na'Vi, ili je zaista bio u pitanju slučaj toga da su im se sve zvezde poklopile kada je bilo najbitnije. 

MOUZ

MOUZ možda nema jednu veliku zvezdu kao Vitality ili G2, možda je poznat kao FaZe filijala jer su više od jednom prodali svoje najbolje igrače upravo ovom timu, ali nekako im polazi za rukom da konstantno napreduju i pronalaze pravu formulu kako da oforme jak tim. Sastav koji je protutnjao kroz EU RMR i glavnu fazu Majora bez izgubljenog meča sa dva vezana 3-0 izdanja je došao do plejofa kao jedan od glavnih favorita jer im je žreb bio naklonjen, odnosno najjaču konkurenciju su mogli da izbegnu sve do finala. 

Ipak posto jedna stvar koje su se MOUZ navijači plašili, a to je kako će se ovaj mladi tim snaći na velikoj bini Royal Arene. Strahovi fanova su se obistinili i MOUZ se sapleo već u četvrtfinalu gde su doživeli ubedljiv 0-2 poraz protiv G2 Esportsa. 

MOUZ je definitivno jedan od onih timova koji nemaju nikakvog razloga da bilo šta menjaju u nastavku sezone, ali biće potrebno vreme da se naviknu na pritisak koji pogotovo na LAN-u donosi sa sobom igranje u mečevima sa ogromnim ulogom. Kvalitet je neosporan, ali svi preostali velikani CS2 esporta imaju tu prednost u iskustvu u odnosu na njih, zbog čega je teško zamisliti MOUZ makar još neko vreme kako osvaja trofeje, ali to im je već pošlo za rukom u prošloj sezoni ESL Pro Lige (doduše tada su još igrali u starom sastavu), tako da nije nemoguće i da uspeh uskoro ponove. 

Ono što je izvesno je da deluju kao tim čija je sudbina u njihovim rukama, i da je sada sve do toga kako i koliko će se spremiti za naredne izazove.

Kada se sve sabere, možemo reći da nam je Major potvrdio ono što se i pre njega znalo, a to je da je konkurencija u samom vrhu CS2 esporta trenutno zaista ekstremno jaka i da na svakom turniru i najmanje sitnice mogu odlučiti ko će na kraju trijumfovati. Ovo je odlično iz više razloga, prvenstveno zbog toga što su svi mečevi pogotovo u završnicama takmičenja veoma neizvesni i donese gledaocima mnoštvo zabave i uzbuđenja, a i zbog toga što sve timove dodatno motivše da napreduju i da nekako stvore tu malu prednost u odnosu na konkurenciju koja će im omogućiti da se baš oni nađu na tronu. 

I dok trenutno imamo prilike da gledamo IEM Chengdu 2024 na kome se takmiče kako FaZe Clan i G2 Esports, tako i Virtus.pro, Cloud9, Heroic, FURIA i Liquid, prvi zaista veliki Tier 1 turnir koji nam sleduje nakon Majora je 19. sezona ESL Pro Lige koja se igra od 23. aprila do 15. maja. Jedina mana ovog takmičenja je što na njemu nećemo gledati Team Spirit, ali ćemo svakako gledati sve ostale lidere u CS2 esportu, i ukoliko ne bude prevelikih iznenađenja nema sumnje da nas očekuje još jedno sjajno finale nakon kog ćemo saznati ko se najbrže i najefikasnije oporavio od Majora.

Tagovi
CS2
PGL Copenhagen Major
NaVi
G2
FAZE
Vitality
Spirit
MOUZ

Kontaktirajte nas

Sviđa Vam se sve što vidite, ali morate to i da demonstrirate svom timu? Kontaktirajte nas kako bi Vam prosledili PDF prezentaciju koju možete da podelite sa Vašim kolegama.
Hotel Jugoslavija,
Bulevar Nikole Tesle 3,
Beograd, Srbija
Relog MediaRelog Media Nazad na vrh